GIDA GÜVENLİĞİ
Titanyum di oksit kullanımı yasaklandı.
Haberler > GIDA GÜVENLİĞİ
İletişim
Küçükbakkalköy Mah. Selvili Sok. No:4 (Canan Business ) Ataşehir - İstanbul
+90 (0216) 314 00 94
+90 (0552) 324 84 43
info@bosscert.com
www.bosscert.com

EFSA, Mart 2020'de Avrupa Komisyonu'nun talebini takiben gıda katkı maddesi titanyum dioksit (E 171) hakkındaki güvenlik değerlendirmesini güncelledi.

Güncellenen değerlendirme, EFSA'nın 2016'da yayınlanan ve veri boşluklarını doldurmak için daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacı vurgulayan önceki değerlendirmesinin sonucunu revize ediyor.

EFSA'nın Gıda Katkı Maddeleri ve Tatlandırıcılar (FAF) Uzman Paneli Başkanı Prof Maged Younes şunları söyledi: Bu sonuca varmada kritik bir unsur, titanyum dioksit partiküllerinin tüketilmesinden sonra genotoksisite endişelerini dışlayamamamızdır. Oral alımdan sonra titanyum dioksit partiküllerinin emilimi düşüktür, ancak vücutta birikebilirler”.

Değerlendirme, titiz bir metodoloji izlenerek ve EFSA'nın 2016'daki önceki değerlendirmesinden bu yana yeni bilimsel kanıtlar ve nanopartiküller hakkındaki veriler dahil olmak üzere kullanıma sunulan binlerce çalışma dikkate alınarak yapıldı.

Bilim uzmanlarımız, gıda katkı maddelerinin güvenlik değerlendirmesine yönelik 2018 EFSA Bilim Kurulu Nanoteknoloji Rehberi'ne ilk kez başvurdu. Titanyum dioksit E 171, tüketicilerin maruz kalabileceği nano aralıkta (yani 100 nanometreden az) parçacıkların en fazla %50'sini içerir.

Genotoksisite Değerlendirmesi

Genotoksisite, bir kimyasal maddenin hücrelerin genetik materyali olan DNA'ya zarar verme yeteneğini ifade eder. Genotoksisite kanserojen etkilere yol açabileceğinden, bir maddenin güvenliği konusunda sonuca varmak için potansiyel genotoksik etkisinin değerlendirilmesi esastır.

Hem FAF Paneli üyesi hem de EFSA'nın E 171 üzerindeki çalışma grubunun başkanı olan Prof Matthew Wright şunları söyledi: genotoksisite için bir endişe ve sonuç olarak gıda katkı maddesinin günlük alımı için güvenli bir seviye belirleyemedik.”

Avrupa Komisyonu'ndaki ve AB Üye Devletlerindeki risk yöneticileri, EFSA'nın sonuçları hakkında bilgilendirildi ve tüketicilerin korunmasını sağlamak için uygun eylemi değerlendirecekler.

Titanyum dioksit (E 171), AB'de 1333/2008 Sayılı Düzenlemenin (EC) Ek II'sine göre bir gıda katkı maddesi olarak yetkilendirilmiştir.

Gıda katkı maddesi E 171'in güvenliği, AB'de 20 Ocak'tan önce izin verilen gıda katkı maddeleri için yeniden değerlendirme programının bir parçası olarak, 257/2010 (AB) Sayılı Tüzük çerçevesinde 2016 yılında EFSA ANS Paneli tarafından yeniden değerlendirildi. 2009.

ANS Paneli 2016 yılındaki görüşüne göre, üreme sistemi üzerindeki olası etkiler üzerindeki boşlukları doldurmak için yeni çalışmaların yapılmasını tavsiye etti ve bu da Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) belirlemelerini sağlayabilir. Gıda katkı maddesi olarak kullanılan malzemenin karakterizasyonu (E 171) etrafındaki belirsizlik de, özellikle E 171 olarak kullanılan titanyum dioksitin partikül boyutu ve partikül boyutu dağılımı ile ilgili olarak vurgulandı.

2019 yılında EFSA, Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Ajansı (ANSES) tarafından gerçekleştirilen gıda katkı maddesi titanyum dioksite (E171) maruz kalmayla ilgili riskin gözden geçirilmesine ilişkin bir bildiri yayınladı. EFSA yaptığı açıklamada, ANSES görüşünün daha önce EFSA tarafından belirlenen belirsizlikleri ve veri boşluklarını yinelediğini ve Kurumun titanyum dioksitin güvenliğine ilişkin önceki sonuçlarını geçersiz kılan bulgular sunmadığını vurguladı.

Aynı yıl (2019), Hollanda Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (NVWA), gıda katkı maddesi titanyum dioksitin olası sağlık etkileri hakkında bir görüş bildirmiş ve bu, potansiyel reprotoksikolojik etkilere ek olarak immünotoksikolojik etkilerin incelenmesinin önemini vurgulamıştır.


Bizimle İletişime Geçip, Hizmetlerimiz Konusunda Bilgi Alabilirsiniz!