Helal Katkı Maddeleri
Gıda bileşenleri
İletişim
Küçükbakkalköy Mah. Selvili Sok. No:4 (Canan Business ) Ataşehir - İstanbul
+90 (0216) 314 00 94
+90 (0552) 324 84 43
info@bosscert.com
www.bosscert.com
Bölüm 1: Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin denetimini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için gereklilikler

ISO 22003-1:2022 Standardı Haziran 2022'de yayınlanmıştır.

ISO 27001:2022 Standardı yayınlandı

ISO/IEC 27001, bilgi güvenliği yönetim sistemleri (ISMS) için dünyanın en iyi bilinen standardıdır.

Titanyum di oksit kullanımı yasaklandı.

Gıda güvenliği: Gıda katkı maddesi Titanyum Dioksit bu yazdan itibaren yasaklandı. 14.01.2022 tarihinde Avrupa K

ISO Yönetim sistemi standartlarına iklim değişikliği ile ilgili hususlar eklenmiştir.

Uluslararası Standart Teşkilatı (ISO), “Londra İklim Değişikliği Deklarasyonu'nu” desteklemek amacıyla İklim D

TS EN ISO/IEC 27001:2017 geçişi

Türkak tarafından yapılan denetimler sonucunda ISO 27001:2013 belgelendirme yetkimizle ilgili geçiş sürecini baş

Tat, doku, tazelik ve görünüm, gıda içeriklerinin ve gıda katkı maddelerinin gıdadan keyif alınmasına yaptığı önemli katkılardan birkaçıdır. Gıdaların işlenmesine ve hazırlanmasına yardımcı olarak, bileşenler ayrıca çeşitli gıdalarla ilişkilendirilen belirli arzu edilen niteliklerin korunmasına da yardımcı olur.

 

Örneğin salata soslarının çalkalandıktan sonra karışım halinde kalması beklenir. Soya fasulyesinden elde edilen lesitin gibi emülgatörler, pansumanların diğer birçok gıdada karışık kalmasına ve dokuyu iyileştirmesine yardımcı olur. Emülgatörler ayrıca dondurmada pürüzsüzlük sağlamak, ekmekte hacmi artırmak ve ince taneli kalite vermek ve kek karışımlarında daha iyi kıvam elde etmek için kullanılır.

 

Gıda katkı maddeleri, gıda işlemede hizmet ettikleri işlevlere göre sınıflandırılır. Aşağıda, gıda içeriği sınıflandırmalarının ve kullanımlarının bir listesi bulunmaktadır.

 

Asit Regülatörü

 

Amaç

Fosfatlar gibi asitlik düzenleyiciler, gıdaların pH seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Fosfatlar, fosfor elementinin faydalı türevleridir. Temel bir mineraldir ve insan vücudunda en çok bulunan ikinci besin maddesidir. İnsan vücudunda fosfor, tüm dokuların büyümesi, bakımı ve onarımı için gereklidir ve kemiklerin düzgün oluşumu ve büyümesi için gereklidir.

 

Kaynak

Fosfat kayası fosfor elde etmek için çıkarılır. Doğal fosfat kayaları kil ve diğer mineralleri içerir ve fosforu fosforik asit formunda izole etmek için saflaştırılmalıdır. Asit, saflaştırılmış fosfatlar üretmek için alkali tuzlarla reaksiyona girer.

 

Kullanım alanı

Etler, domates ketçapı, bazı süt ürünleri ve alkolsüz içecekler yaygın fosfat kaynaklarıdır.

 

 

Topaklanma Önleyici Maddeler

 

Amaç

Topaklanmayı önleyici maddeler, katı yiyeceklerin serbestçe akmasını sağlar. Toz gıdalar suyu emdiklerinde genellikle bir araya toplanır ve dokularını değiştirir, ancak topaklanmayı önleyici maddeler bunun gerçekleşmesini önlemeye yardımcı olur.

 

Kaynak

Pek çok topaklanma önleyici madde, yeryüzünde en yaygın olan mineraller olan silikatlar gibi doğal kaynaklardan elde edilir.

 

Kalsiyum silikat, sofra tuzunda bulunan yaygın bir topaklanma önleyici maddedir. Tuz parçacıklarının birlikte kümelenmesini azaltmak için hem yağı hem de suyu emmeye yardımcı olur.

 

Kullanım alanı

Sofra tuzu, unlar, şekerli ürünler, süt tozu, rendelenmiş peynir, kek karışımları ve yumurta karışımları

 

Renkler

 

Amaç

Renkler, gıdalarda doğal olarak bulunan renkleri dengelemek ve geliştirmek için kullanılır. Ayrıca genellikle renksiz yiyeceklere hayat vermek için kullanılırlar, bu da onları daha keyifli ve eğlenceli hale getirir.

 

Kaynak

FDA tarafından onaylanan iki tür gıda boyası vardır: Sertifikalı ve sertifikadan muaf renkler. Sertifikadan muaf olan renkler, sebze ve mineraller gibi doğal malzemelerden elde edilirken, sertifikalı renkler sentetik olarak üretilir.

 

Kullanım alanı

Şeker, margarin, içecekler, peynir, jöleler, yoğurt ve unlu mamuller

 

Gıda Kültürleri

 

Amaç

Mikrobiyal gıda kültürleri gıdalarda doğal olarak bulunur veya asitlendirme, doku ve tat sağlamak için eklenir. Gıdaların raf ömrünün uzamasına yardımcı olurken aynı zamanda tüketicilere besinsel faydalar sağlarlar.

 

Kaynak

Mikrobiyal gıda kültürleri, bakteriyel gıda kültürlerini, mantarları ve mayayı içerir ve "probiyotikler" ve "başlangıç kültürleri" olarak ayrılabilir.

 

Kullanım alanı

Süt ürünleri, etler, balık, ekmek, meyve suları ve fermente gıdalar

 

Emülgatörler/Stabilizatörler/Kalınlaştırıcılar

 

Amaç

Emülgatörler, yağ ve su karışımlarının ayrılmasını önlemeye yardımcı olur. Stabilizatörler, bileşenlerin çözelti içinde dağılmış ve askıda kalmasına yardımcı olur. Kıvam arttırıcılar, gıdaların dokusunu geliştirir ve düşük yağlı veya düşük kalorili gıdalara tam yağlı/kalorili seçeneklerin dokusunu verebilir. Hepsi, gıdaların görünümünü korumada ve tazeliğini ve kalitesini korumada yardımcı olur.

 

Kaynak

Yağ asitlerinin mono- ve digliseritleri, suda daha fazla çözünür hale gelmesine izin vermek için gıdalardaki yağı dağıttıkları için emülgatörlerin yaygın bir örneğidir. Emülgatörler, kalorileri azaltmak ve/veya yağı değiştirmek için kullanılabilir. Ayrıca yiyecekleri karışık halde tutarak yiyecek israfını azaltmaya yardımcı olabilirler.

 

Kullanım alanı

Emülgatörler, margarin, dondurma, ekmek, çikolata ve bazı işlenmiş etler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunur.

 

Sıkılaştırıcı Ajanlar

 

Amaç

Sıkılaştırıcı maddeler, gıdaların gevrek kalitelerini ve güçlerini korumalarına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca, gıdaların raf ömrünün sağlanmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılırlar.

 

Kaynak

Sitrik asit olarak da bilinen Sodyum Sitrat, narenciyeden elde edilen yaygın bir sıkılaştırıcı maddedir.

 

Kullanım alanı

Meyveler, sebzeler, konserve etler ve balıklar, turşular ve çeşniler

 

 

Tatlar/Tat Arttırıcılar

 

Amaç

Tat ve lezzeti arttırmak için gıdalara tatlar eklenir. Bazen bir gıdada zaten mevcut olan bir lezzeti arttırırlar. Diğer zamanlarda, yumuşak ve tatsız olacak yiyeceklere lezzet katarlar.

 

Kaynak

İki tür Tat vardır: doğal ve yapay.

 

Doğal Tatlar, bitki ve bitkilerden veya hayvanların ham maddesinden elde edilir. Yapay Tatlandırıcılar, yaygın Tatlandırıcıları taklit etmek için sentetik kaynaklardan geliştirilmiştir.

 

Tatlar çok çeşitli kaynaklardan yapılır, ancak tipik olarak belirli lezzetli gıdalardan izole edilir.

 

Kullanım alanı

Şekerler, alkolsüz içecekler, soslar, salata sosları, tatlılar, dondurma, beslenme ve diyet gıdaları ve tahıllar.

 

 

Köpük/Köpük Önleyici Madde

 

Amaç

Köpürtücü bir madde, yüzey gerilimini azaltarak gıdalarda köpük oluşmasına yardımcı olurken, köpük önleyici bir madde sıvılarda köpük oluşumunu azaltır.

 

Kaynak

Köpürtücü maddeler genellikle meyan kökü ve ağaç kabuğu (quillaja özü) gibi doğal olarak oluşan malzemelerden yapılır.

 

Köpük gidericiler genellikle yeryüzünde en yaygın olan mineraller olan silikatlardan yapılır.

 

Kullanım alanı

Köpürtücü maddeler tipik olarak içecek ve aromalı sularda kullanılır.

 

Köpük önleyici maddeler yağlar, reçeller ve jöleler, meyve suları, soslar ve sıvı yumurtalarda kullanılır.

 

Nemlendirici

 

Amaç

Su aktivitesini birleştirerek ve kontrol ederek gıdalardaki nem kaybını korumaya veya önlemeye yardımcı olun. Nemlendiriciler ayrıca mikrobiyal aktiviteyi azaltarak gıdaların raf ömrünü artırmaya yardımcı olur.

 

Su aktivitesini birleştirerek ve kontrol ederek gıdalardaki nem kaybını korumaya veya önlemeye yardımcı olun. Nemlendiriciler ayrıca mikrobiyal aktiviteyi azaltarak gıdaların raf ömrünü artırmaya yardımcı olur.

 

Kaynak

Sorbitol, meyveler, bazı sebzeler ve deniz yosunundaki doğal şekerlerden elde edilen gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir nemlendiricidir. Kuruluğu önlemeye ve gıdaların tazeliğini korumaya yardımcı olan nem dengeleyici özelliklere sahiptir.

 

Gliserin, yağ ve su karışımı içeren gıdalardaki nem seviyelerini kontrol etmek için yaygın olarak kullanılan bir nemlendiricidir.

 

Kullanım alanı

Süt ürünleri, bazı meyve ve sebzeler, şekerlemeler ve unlu mamuller

 

Koruyucular

 

Amaç

Koruyucular, bozulmayı önlemeye yardımcı olarak tüketim için güvenli olmalarını sağlamak için gıdalara eklenir. Koruyucular ayrıca gıdaların görünüşlerini, tatlarını ve dokularını korumalarına yardımcı olur.

 

Kaynak

Koruyucular, doğal ve yapaydan kimyasala kadar birçok biçimde olabilir. Şekerler, tuzlar ve sirke, genellikle gıdalardaki bakterilerin büyümesini geciktirmek için kullanılan doğal gıda koruyucularına örnektir. Antioksidanlar kimyasal koruyuculara örnektir. Antioksidanlar, gıdalardaki oksidasyonu azaltmaya, gıdaların raf ömrünü artırmaya ve bozulmayı önlemeye yardımcı olur.

 

Kullanım alanı

Jöleler, tütsülenmiş etler, yağlar, tahıllar, soslar, meyveler, sebzeler ve unlu mamuller

 

Tatlandırıcılar

 

Amaç

Tatlandırıcılar gıdalara tatlılık katar ve genellikle şekerlerin yerine düşük kalorili veya sıfır şeker ikamesidir. Kan şekerini yükseltmeden, yoğunlaştırmak veya normal şekerlerle aynı düzeyde tatlılık elde etmek için küçük miktarlarda kullanılırlar.

 

Kaynak

Tatlandırıcılar, stevia gibi bitkilerden yapay kimyasallara kadar çeşitli kaynaklardan gelir.

 

Kullanım alanı

Alkolsüz içecekler, konserve yiyecekler, jöleler ve reçeller, unlu mamuller, şekerleme ve süt ürünleri


Bizimle İletişime Geçip, Hizmetlerimiz Konusunda Bilgi Alabilirsiniz!